Een herkenbaar probleem bij eigenaren van een zwarte hond: je hond is een zwarte vlek op de foto. Maar dat kan beter! In deze blog leg ik je uit waar je op kunt letten.
Ik ga er in deze blog vanuit dat je fotografeert met een spiegelreflex- of systeemcamera. Maar, een aantal tips kun je ook toepassen wanneer je met een smartphone fotografeert.
Goed, waar let je nu op bij het fotograferen van een zwarte hond? Globaal zijn twee belangrijke onderdelen:
- Licht
- Nabewerking
Licht
Laten we beginnen bij licht, want een slecht belichte foto is in de nabewerking ook niet altijd meer te redden.
Heel licht en heel donker gaan niet goed samen in een foto. Wanneer je een zwarte hond hebt, heb je al te maken met een stukje van de foto dat heel donker is. Als je dat stuk goed wil belichten, moet je jouw camera zo instellen dat er voldoende licht wordt binnengelaten. En vooral voldoende licht bij de hond. Wanneer vervolgens jouw achtergrond al heel licht was, wordt de achtergrond daardoor nóg lichter en vaak overbelicht. Dat wil je niet. Hier ligt ook het probleem als je niet op de manuele stand fotografeert. Jouw camera kiest dan een middenweg tussen de hele lichte achtergrond en de zwarte hond. Vaak kom je dan te donker uit op jouw hond en heb je enkel een zwarte vlek op jouw foto en zie je geen details meer. Mijn tip zou daarom ook zijn om manueel te fotograferen, als je dat kunt. Zo niet, kies dan een van de standen waarop je wel controle hebt over de hoeveelheid licht.
Als je het jezelf niet te moeilijk wil maken, kies je dus voor een niet te lichte achtergrond en geen tegenlicht (zoals zon). Als de zon wel schijnt, kies dan een schaduwplek of als dat niet gaat, fotografeer dan met de zon in je rug.
Het liefst fotografeer ik een zwarte hond op een ietwat bewolkte dag, tegen een ‘gevulde’ achtergrond. Dat kan heel goed in het bos. Maar: zorg wel voor een voldoende lichte plek in het bos. HUH? Je zei toch niet te licht? Qua achtergrond inderdaad zorgen dat je geen lucht of zon fotografeert, maar juist een mooie volle en daarmee donkerdere achtergrond hebt. Maar kies ook zeker geen donker bospaadje uit. Zoek dan liever een open plek in het bos. Dan heb je wel een gevulde achtergrond, maar ook voldoende licht.
Onderstaande twee foto’s van Flynn zijn op dezelfde locatie genomen, alleen ben ik 180 graden gedraaid na het nemen van de eerste foto. De eerste foto heeft een relatief lichte achtergrond (en dan valt dit op zich nog mee, omdat het bewolkt is). Maar hierdoor is het moeilijk om Flynn goed te belichten. In de nabewerking heb nog ik wel eea kunnen herstellen. Maar toch zie je bij zijn buik een aantal zwarte stukken waar weinig detail in te vinden is. De tweede foto is dus genomen richting de andere kant, waar op de achtergrond begroeiing is van het bos. De achtergrond is gevuld en daardoor is er een minder groot verschil tussen licht en donker. Dit maakt het eenvoudiger om een goed belichte foto te maken.
Lichte achtergrond
Gevulde en donkerdere achtergrond
Nabewerking
Zo, dat was het stukje licht. Maar naar mijn mening stopt het fotograferen niet na het maken van de foto. De nabewerking kan jouw foto echt afmaken. Het maakt echt een groot verschil. Bij een zwarte hond is dat zeker ook het geval. Ik deel een paar tips voor de nabewerking van een zwarte hond die jouw foto zeker mooier maken en ervoor zorgen dat je veel meer detail ziet. Ik gebruik voornamelijk Lightroom en Photoshop. De tips hieronder hebben betrekking op Lightroom, maar veel andere bewerkingsapps hebben dezelfde opties. Zelfs smartphones.
Tip 1:
Pas de belichting aan indien nodig. In het geval van zwarte honden kan het zijn dat je de belichting iets moet verhogen. Doe dit nog niet teveel, want de volgende tips gaan ook nog helpen om meer detail zichtbaar te maken.
Tip 2:
Haal de schaduwen wat omhoog. Gebruik hiervoor het schuifje ‘schaduwen’ en beweeg die net zover naar rechts totdat je voldoende detail ziet.
Tip 3:
Door de vorige tip, kan het zijn dat jouw hond nu wat grijzig lijkt in plaats van zwart. Dit kun je aanpassen met de ‘zwarte tinten’. Door dit schuifje wat naar links te schuiven, wordt het zwarte weer wat meer zwart.
In onderstaande video laat ik zien wat je kunt bereiken met slechts deze 3 aanpassingen. De foto die je in de video ziet, is onbewerkt en ik gebruik alleen deze 3 schuifjes. Onvoorstelbaar hoe groot het verschil is, nietwaar?
Met deze drie tips zul je wat moeten spelen totdat je de ideale verhoudingen hebt. Naast deze aanpassingen is er natuurlijk nog veel meer mogelijk zoals het gebruik van pencelen en maskers, maar met deze drie basis bewerkingen ben je al een heel eind op weg.
Succes!
0 reacties